درباره استان کرمانشاه

 

استان کرمانشاه
 در غرب ایران واقع شده‌است. جمعیت این استان بنا بر برآوردهای سال ۲۰۰۶ ، ۱٬۹۰۲٬۷۶۰ نفر است.
مرکز این استان شهر کرمانشاه است که دارای حدود ۷۶۵٬۰۷۵ نفر جمعیت است که ۱٬۴۱۰ متر از سطح دریا ارتفاع دارد.
این استان در گذشته یکی از مراکز ساسانیان بوده‌است و آثار بسیار زیاد و ارزشمندی در این استان مانند تاق بستان، کتیبه بیستون و معبد آناهیتا باقی مانده‌است و در طی سده‌های گوناگون نیز به دلیل جایگاه ویژه راهبردی این شهر دارای اهمیت ویژه‌ای بوده‌است. امروزه نیز از مهم‌ترین شهرهای غرب ایران به شمار می‌رود.
مردم شناسی
کرمانشاه را از دید گوناگونی آب و هوائی و قومی و مذهبی هند ایران لقب داده‌اندچرا که از لحاظ آب و هوایی دارای چهار فصل در یک زمان است برای نمونه قصر شیرین دارای آب و هوای گرم و سنقر و پاوه دارای آب و هوای سرد و کرمانشاه دارای آب و هوای معتدل هستند. در این استان قومیت‌های گوناگونی در کنار هم زندگی می‌کنند.
مردم شهر کرمانشاه به زبان کردی(کلهر-سورانی) وگویش لکی صحبت می‌کنند. همچنین کردی گورانی و کلهری، و گویش لکی نیز در شهر و پیرامون رواج دارد. در نواحی دیگر استان گویش‌های لکی، گورانی و کلهری، زبان اورامانی در کندوله تکلم میشود، و ترکی (در سنقر) رواج دارد.
آثار تاریخی

یکی از مهم‌ترین آثار این استان سنگ‌نگاره بیستون است که بزرگ‌ترین سند به جا مانده از روزگار هخامنشیان به شمار می‌رود و به سه زبان توسط داریوش بزرگ پادشاه هخامنشی بر کوه اسطوره‌ای بیستون حک شده‌است. از دوران پیش از تاریخ نیز آثار مهمی از دوران پارینه سنگی در بیستون یافت شده که مربوط به غارهای شکارچیان، غار مرخرل، و مرتاریک است.علاوه بر این در غار دو اشکفت در شمال شهر کرمانشاه نیز آثار سکونت انسان‌های پارینه سنگی میانی یافت شده‌است. قدیمیترین بقایای استخوانی انسان ریختهای پارینه سنگی که در ایران یافت شده مربوط به بیستون است. این قطعه شامل بخشی از یک استخوان ساعد است و در کاوشهای غار شکارچیان در سال ۱۹۴۹ بوسیله کارلتن کوون بدست آمده‌است.
آثار فرهنگی
آثار فرهنگی استان کرمانشاه را بازار کرمانشاه، تکیه معاون الملک، تکیه بیگلربیگی، بقعه بابا یادگار، اویس قرنی، مقبره احمدبن اسحاق قمی، امامزاده احمدبن محمدباقر وآرامگاه میرعبیدالله، مسجد عمادالدوله و سایر مساجد کهن و زیبا تشکیل می‌دهند.
آثار طبیعی
از آثار طبیعی استان کرمانشاه می‌توان به کوهستانهای دالاهو و شاهو، پراو بیستون دالاخانی امروله، جنگل‌های مرخیل پاوه، چهار زبر، جنگلهای دالاهو سراب‌ها(چشمه‌های بسیار بزرگ) تاقبستان و سراب نیلوفر، سراب در بند صحنه، چشمه سهراب، سراب گزنهله، سراب فش کنگاور، سراب یاوری، سراب قنبر، سراب نجوبران، سراب هرسینف تالاب هشیلان، غارها قوری قلعه وغار کاوات، غار پراو، پناهگاه حیات‌وحش بیستون و ورمنجه، قلاجه، دشت‌های بیستون و ماهیدشت، دشت کنگاور، دشت کرند اشاره کرد.
کوه
 بیش از نیمی از وسعت استان را کوه‌های مرتفع پوشانده است. رشته کوه زاگرس، به صورت مجموعه‌ای از رشته‌های موازی، با دشت‌های مرتفع کوهستانی در بین آنها، پوشش گیاهی متنوعی به وجود آورده است.
۱.دالاهو ۲.شاهو ۳.پرآو 4.امروله 5.دالاخانی
 صنایع
پتروشیمی کرمانشاه، مجتمع شیمیایی بیستون، باختر بیوشیمی و کیمیای غرب‌گستر، سیمان غرب، چینی کرد، کاشی بیستون و کاشی کرد از مهم‌ترین واحدهای صنعتی استان است.
پالایشگاه آناهیتا، پلیمر کرمانشاه، سیمان سامان، مجتمع کشت و صنعت ماهیدشت (نازگل )،ذوب آهن فرامان، کاغذ کاوه و کاشی کاژه از جمله طرحهای در دست احداث استان می‌باشد.
موقعیت اقتصادی و اجتماعی
استان کرمانشاه یکی از مناطق عشایری ایران است و به علت شرایط اقلیمی محصولات کشاورزی متعددی تولید می‌شود . صنایع این استان به دو گروه صنایع دستی و ماشینی تقسیم می‌شود که بزرگترین صنعت کارخانه‌ای این استان تصفیه خانه نفت می‌باشد.از نظر ذخائر معدنی نیز این استان حائز اهمیت می‌باشد که عمده‌ترین آنها عبارتند از آهن, سرب, گوگرد, آلومیت, کوارتزیت و غیره.
مراکز آموزشی

طاقبستان

طاقبستان